SOCIAL MEDIA

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kurssit leikkien läpi - luokanopettajakoulutus

Viime viikolla tuli tieto siitä, ketkä onnelliset pääsevät luokanopettajakoulutuksen seuraavaan vaiheeseen eli soveltuvuuskokeisiin. Itselläni tuo jännittävä tilanne oli edessä viime vuonna samoihin aikoihin, kun kuulin pääseväni Joensuuhun soveltuvuuskokeisiin. Äitini kanssa matkattiin Tampereelta Joensuuhun jo edellisenä päivänä kiertelemään kaupunkia ja nauttimaan toistemme seurasta. Seuraavana päivänä koittikin sitten melkoinen jännitys, kun astelin yliopistolle aikeinani puhua itseni kouluun sisälle.

Soveltuvuuskokeestani voit lukea lisää täältä ja kysyä voi, jos joki jää mietityttämään, kerron mielelläni! :) Haluan nyt kuitenkin kertoa ensimmäisestä vuodestani luokanopettajaopiskelijana ja toivon, että siitä on hyötyä teille, jotka koulutukseen haette, haaveilette hakevanne tai olette etäisesti kiinnostuneita alasta :) Alkuun vielä sanon, että Joensuuta voin lämmöllä suositella opiskelukaupungiksi. Asunnon saanti voi toki olla hieman hankalaa (mutta Joensuun Ellin kautta löytyy aina ainakin soluasunto), mutta muuten kaupunki on kaunis, selkeä ja täältä löytyy kaikki tarvittavat palvelut läheltä :)


Olin 6-vuotiaasta saakka haaveillut pääseväni luokanopettajakoulutukseen, mutta hölmöintä oli, etten vielä opiskelujen alkaessakaan tiennyt, millaista opiskelu ensinnäkin yliopistossa ja toisekseen luokanopettajakoulutuksessa olisi. Kukaan ei yksinkertaisesti ollut kertonut minulle asiasta! Yliopisto-opiskelu on varmasti hyvin erilaista eri aloilla, mutta luokanopettajakoulutus lienee yksi niistä hauskimmista.

Opiskelumme koostuu luennoista ja harjoitusryhmistä. Luennot ovat melko luennoitsijakeskeisiä tilaisuuksia, joissa opiskelijat istuvat hiljaa tuoleillaan ja tekevät muistiinpanoja tai vain kuunnellen luennoitsijaa. Itse tosin skippailen aika paljon luentoja, koska en opi kuuntelemalla yhtään mitään, ainoastaan lukemalla ja tekemällä omia muistiinpanoja. Kuitenkin on kursseja, joiden tenttiin tulee kysymyksiä luennoista, niin silloin olisi tietysti ollut hyvä olla paikalla. Mutta kuten sanottu, viimeisimmästä luentotentistä sain parini kanssa 4/5, vaikka molemmat olimme yhdellä luennolla. Netistä löytyvillä materiaaleilla pärjää ihan riittävän pitkälle, jos jaksaa itse vain opiskella :)


Harkkaryhmät ovatkin sitten paljon opiskelijalähtöisempiä ja pakollisia oppimistilanteita. Harkkoja on kursseista riippuen noin kolme viikossa ja ne kestävät 2-3 tuntia kerrallaan. Harkkaryhmissä keskitytään tarkemmin siihen, miten asioita voidaan oppilaille opettaa ja harjoitellaan opettamistaitoja ihan käytännössä. Esimerkiksi matematiikan harkassa "opiskellaan luvut 1-20", mutta todellisuudessa pienissä ryhmissä tehdään opetushetket ja opetetaan asia muille opiskelijoille, jotka puolestaan leikkivät pikkulapsia. Kuvassa näkyvät maalit ovat peräisin kuvataiteen harjoituksesta, jossa keskityimme opiskelemaan sitä, miten saisimme mahdollisimman monipuolisesti opetettua oppilaille kuvataidetta. Kurssin aikana teimme itse kyseisiä töitä ja portfoliossa sitten mietimme, mitä niistä jäi käteen.


Kyllä, opiskelu myös väsyttää! Välillä on todella paljon kursseja, tehtäviä, pakollisia paikallaoloja ja tenttejä sekä portfolioita ja oppimistehtäviä, mutta toisinaan on ihan leppoista. Esimerkiksi minun maaliskuuni oli aivan kamala; koulua joka päivä monen monta tuntia ja paljon tenttejä ja muita tehtäviä. Sen sijaan toukokuussa koulua oli sitten vissiin yhteensä 14 tuntia ja yksi tentti, opiskelujen määrä vaihtelee siis todella paljon.

Tentteihin lukeminen olikin aluksi tosi jännittävää ja vaikeaa, kun ei oikein tiennyt, mitä siellä saatettaisiin kysyä ja miten tarkasti pitäisi lukea. Monialaisten kokeisiin (eli kokeisiin, jotka koskevat koulussa opetettavia aineita, kuten aiemmin mainitsemani matematiikka ja kuvataide) on ehkä helpompaa lukea kuin muihin tentteihin. Harkkaryhmistä saa niin paljon antia myös kokeeseen, että lukeminen on melko pieni osa tenttiin valmistautumista, vaikka toki lukeakin pitää muutama tunti. Eri asia on sitten, kun luetaan esimerkiksi tutkimusta koskeviin tentteihin, joihin voi olla kaksi tai kolme kirjaa ja pitää yrittää keksiä, mitkä ovat niitä pääasioita kirjoissa. Luennoilla käyminen kyllä auttaa tämän asian hahmottamiseen, ja tenteissä ei kysytä pikkutarkkaa tietoa, vaan suuria linjoja ja pääajatuksia.


Itse olen hyvinkin jaksanut tehdä töitä postilla ja freelancerina koulun ohella, koska yleensä illat ovat vapaita tai sitten iltaisin on vain luentoja, joille en kuitenkaan mene. En tosin asennoidukaan opiskeluun siten, että se on elämäni tärkein asia. Opiskelu on tärkeää, mutta aikaa pitää olla myös rakkaille ihmisille, työlle ja vapaa-ajalle. Silti minulla on lähes nelosen keskiarvo ja en todellakaan käytä opiskeluun niin paljon aikaa kuin ohjeissa sanotaan!

Moni ihmettelee, miten koulun ohella jaksaa käydä töissä (tai Joensuussa lähinnä myös sitä, miten pääsee töihin..), kun on koulua ja kaikkia muita tehtäviä. Toki jos vapaa-aikaa haluaa paljon itselleen, harrastaa jotain ihan tosissaan tai muuten haluaa viettää aikansa vaikka paikallisessa kapakassa huurteisia nautiskellen, voi olla, ettei jaksakaan. Minun harrastukseni kuitenkin ovat sellaisia, että niitä voi tehdä silloin, kun on aikaa ja innostusta enkä välitä istua iltaisin kapakoissa.

Mutta totta kai osa yliopistoelämää ovat jos jonkinmoiset bileet. Itse en ole kovinkaan moneen vaivautunut lähtemään, sillä juhlin mieluummin silloin, kun itselleni sopii ja se ei useinkaan ole keskiviikkoilta.. Mutta tosiaan, jos jotkin bileet jää käymättä keskiviikkona viikolla 46, ei kannata huolia, sillä viikon 47 maanantaina on varmasti jo seuraavat.. Enkä koe mitenkään jääneeni ulkopuoliseksi, vaikken kaikissa kissanristiäisissä ravaakaan. Periaatteessa siten olen saanut enemmänkin ystäviä esimerkiksi töiden kautta :)

Mikä jäi mietityttämään, mitä unohdin kertoa? Kysy rohkeasti pois vaan, vastaan kyllä mielelläni :)

-Emma-

12 kommenttia :

  1. Perus hyvä blogi! Mutta mun makuun tekstiä on liikaa, koska lukihäiriöisenä en jaksa keskittyä lukemiseen vaan kuvien katsomiseen. Minussa vika, ei sinussa! :)

    http://klikmirandariekki.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielipiteestä :) eikä vika nyt sinussakaan ole, lukihöiriölle ei voi mitään! :)

      Poista
  2. Tosi selkeästi ja mielenkiintoisesti kerroit opiskelustasi, kiitos! :) Kiinnostaisi tietää että miten nyt kesällä, onko koko kesäaika ihan lomaa vai pitääkö tehdä jotain koulujuttuja? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! :) kesäaika on pääasiassa ihan lomaa, että toki kesäopintoja voi tehdä, mikäli haluaa opintotukea, mutta kaikki kurssit kerkeää suorittamaan kyllä ilman kesäopintojakin :) ja tällä hetkellä väkästän kasviota kesän aikana, jotta voin välttää yhden tentin syksyllä, eli vapaaehtoista opiskelua vain :)

      Poista
  3. Hauska miten eri aloilla yliopistoissa opiskelu on niin erilaista. Ite opiskelen terveystieteitä, joissa on kans aika paljon pakollisia harjotuksia! Ja ite tykkään käydä luennoilla, koska usein asioihin saa ihan eri näkökulmia ja kavereiden kanssa pystyy sit helpommin miettimään, jos joku asia jäi epäselväks. Toki kaikki oppii erilailla ja alatkin on ihan erilaiset:) Hauskaa kesää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta! :) Ja juu, luennoilla saa kyllä uusia näkökulmia, mutta olen huomannut asioiden kavereideni kanssa lipsuvan hieman opetettavasta aiheesta kauemmas luennoilla :D Hauskaa kesää sinullekin! :)

      Poista
  4. Hei hauska ja mielenkiintonen blogi sulla! :) opiskelen ite kanssa tällä hetkellä luokanopeks Turussa ja itseasiassa Joensuussakin tuli yks vuosi vietettyä ja sitä opiskeltua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Aijaa, onko opiskelu kovin erilaista eri kaupungeissa? :)

      Poista
  5. tosi kattava postaus kyllä, en itse keksisi oikein mitään lisättävää :) tuo meidän kuva sai kyllä hymyn huulille <3

    VastaaPoista
  6. Voi vitsi, ihana että löysin sun blogin! Suunnittelen nimittäin lähteväni opiskelemaan luokanopettajaksi Joensuuhun ja mulla ois pari kysymystä jos jaksat ja osaat vastata.

    - Kuinka vaikea/helppo on päästä opiskelemaan Joensuuhun luokanopettajaksi?
    - Jos lähtee opiskelemaan luokanopettajaksi, niin pystyykö siis erikoistumaan siinä ohella myös esim. kuvaamataitoon? (Ja muistaakseni kuvista ei pystynyt opiskelemaan Joensuussa?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vastaukseni tulee ihan kamalan myöhään, tää on jäänyt tänne yksinään tämä kommentti!

      Joensuuhun täytyy tietenkin päntätä samalla tavalla kuin muuallekin, keskimäärin joka 17. pääsee sisään, mutta se vaatii VAKAVAssa kovaa työtä :) Ja joensuussa ei pysty erikoistumaan kuvaamataitoon, Itä-Suomen yliopisto mahdollistaa kuitenkin opiskelun Savonlinnassakin, joten käsityötä voi ainakin ottaa näistä taiteellisimmista aineista :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)