SOCIAL MEDIA

sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Näin sisustat pienen asunnon kauniiksi ja toimivaksi

Sisustaminen ja erilaiset sisustusratkaisut ovat pyörineet päässä viime päivinä, sillä olemme kuumeisesti pohtineet, millaisia kalusteita hankkisimme tulevaan kotiimme. Tänään esittelimme myös tätä vuokrakotiamme mahdollisille tuleville vuokralaisille, ja siinä puunattuamme ja kuurattuamme aloin pohtia, etten ole koskaan kokonaisuudessaan blogin puolella esitellyt, miltä meillä näyttää kotona. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan ja jääpähän itselle kuvat muistoksi siitä, millainen oli koti, jossa asuimme neljä ja puoli vuotta.

Kotimme on siis pieni 39 neliöinen kaksio, joka on sisustettu opiskelijabudjetilla ja neliöiden mukaan. Olen monta kertaa harmitellut seuratessani siskoni ja äitini innokasta kotiensa sisustamista, että miksen minä voi hankkia kivoja sisustusjuttuja kotiimme, vaan aina pitää miettiä, mahtuvatko ne minnekään. Noin reilu vuosi sitten stailasin makuuhuoneemme ja aloin ymmärtää, että pientäkin kotia voi sisustaa erilaisilla tekstiileillä hyvinkin omannäköiseksi. En ehkä voi hankkia kivaa lipastoa tai hyllykköä, jonka päälle tehdä kauniita koristeasetelmia, mutta voin hankkia esimerkiksi uusia tyynynpäällisiä, taljan sohvalle tai seinätarroja.

IMG_9335 IMG_9328 IMG_9337

Kodissamme on siis yhdistetty olohuone ja keittiö. Samaan tilaan olemme myös sijoittaneet tietokoneemme. Pöytäkone on minulle ehdoton must-juttu, koska inhoan läppäreitä. En ole koskaan tullut niiden kanssa juttuun ja tuntuu, että kaikki asiat on helpompi hoitaa nopeatoimisella ja selkeällä pöytätietokoneella. Ehkä vähän vanhanaikaista, mutta muistan tämän joka kerta, kun alan esimerkiksi kirjoittamaan postausta läppärillä - kiitos, mutta ei kiitos ellei ole ihan pakko.

Pääasiassa olkkarikeittiöyhdistelmän värimaailma pyörii valkoisen, harmaan ja puunvärin ympärillä, mutta puunväritkään eivät ole keskenään kaikki samaa sävyä. Minulle on ollut kodissamme tärkeämpää, että meillä on toimivat ja tarpeelliset kalusteet, ei ehkä niinkään se, ovatko ne tismalleen oikeanvärisiä keskenään. Opiskelijana ei ole myöskään ollut intressejä vaihtaa täysin ehjiä ja toimivia kalusteita uusiin vain siksi, että ne sointuisivat värimaailmaltaan paremmin toisiinsa.

Tällä hetkellä lattiassa on vielä joulumatot ja ikkunoissa jouluverhot, sillä emme halua alkaa niitä enää vaihtamaan muutaman viikon takia. Normaalisti ikkunoissa olisi vihreät tai siniset verhot ja lattiassa siniset matot. Yritimme etsiä joitain värimaailmaan "sopivampia" mattoja, mutta emme oikein löytäneet mitään, mikä ei olisi aiheuttanut sekametelisoppavaikutelmaa, joten siniset ovat toimittaneet mattojemme virkaa jo viisi vuotta - kivasti ne ovatkin tuoneet vähän väriä sisustukseen.

IMG_9339 IMG_9341 IMG_9344

Makuuhuoneemme päivittyi siis reilu vuosi sitten nykyiseen muotoonsa, jossa hallitsevina väreinä ovat yllättäen harmaa ja valkoinen. Jokin tehosteväri sopisi kivasti makkariin, mutta pieni pehmoeläintarhani on tainnut hoitaa tuon tehosteen osuuden, sillä en ole vielä näin 24-vuotiaanakaan luopunut rakkaimmista pehmoleluistani! Tänään pysähdyin ensimmäisen kerran vuosiin miettimään, että totta tosiaan, minulla on edelleen unileluni tässä päiväpeiton päällä - niiden nosteleminen sängylle on vain muodostunut tavaksi ja toisaalta jokainen pehmo muistuttaa minua jostakusta rakkaasta ihmisestä, jolta olen sen saanut. Saa nähdä, vieläkö ne uudessakin kodissa kipuavat sängylle!

Lisäksi oman erityismainintansa ansaitsee tuo todella kätevä ovenpäälle ripustettava naulakko! Sain sen vanhemmiltani lahjaksi noin vuosi sitten ja siitä asti se on toimittanut virkaansa makkarin oven päällä. Siihen on helppo ripustaa esimerkiksi vaate, joka on vielä samana päivänä päätymässä päälle. Itse säilytän siinä mummiltani saamaani Paola Suhosen suunnittelemaa aamutakkia, koska se on päällä lähes joka aamu tai ilta, ja samalla se muistuttaa minua rakkaasta ihmisestä, joka katselee touhujani jo pilven päältä.

Kylppärimme ja saunamme on yksi lempparijutuistani tässä kodissa. Kylppärissä on valtavasti tilaa verrattuna asunnon muuhun kokoon. Toki olen sinnekin haaveillut monesti jonkinlaista hyllykköä, mutta suorakaiteenmuotoisuudestaan johtuen hylly näyttäisi vähän höpsöltä. Lisäksi on ollut todella kätevää, että vessaan saa pyykit kuivamaan ja siellä mahtuu silti vielä liikkumaan. Ainoa kylppärissä päänvaivaa tuottanut asia on ehkä muillekin tuttu "miten saada kalkkijäämät pois suihkuseinästä". Ollaan asuttu tässä tosiaan yli neljä vuotta ja olen kokeillut vaikka mitä, kunnes eilen se tapahtui! Mie löysin keinon suihkuseinän puhdistamiseen ja siitä tuli kuin uusi. Tämän niksin jaan teille ihan lähipäivinä blogissa!

IMG_9347 IMG_9352 IMG_9353

Sauna on yksi maailman parhaita asioita. Olen kotikotonani tottunut saunomaan käytännössä joka ilta, joten omaan kotiin muuttaessa sauna oli aika ehdoton "täytyy olla -juttu". Käydään nykyisinkin saunassa varmaan viisi kertaa viikossa näin talviaikaan, koska mikä onkaan ihanampaa kuin istua löylyissä kunnon pakkaspäivän jälkeen (siellähän se on nytkin lämpiämässä!). Kauniit tähtivalot katossa luovat kivan tunnelman ja hassua kyllä, saunassa voi edelleen tuoksutella puun tuoksua, vaikka siellä on saunottu jo useampi vuosi ja luulisi sen jo haihtuneen.

Lisäksi kodistamme löytyy pikkuruinen eteinen ja suuri lasitettu parveke, jotka kuuluisivat tällä hetkellä ehkä enemmän "tältä kotimme näyttää tällä hetkellä" postaukseen, sillä ne ovat suhteellisen täynnä muuttolaatikoita ja hujanhajan pakkausta odottavia tavaroita. Parveke on kuitenkin ollut kuin yksi lisähuone kesällä ja olemmekin monet kerrat grillailleet, syöneet ja ottaneet aurinkoa siellä.

IMG_9345

Kuten alussa kirjoitin, olemme joutuneet tekemään joitakin sisustusratkaisuja sen mukaan, mahtuuko meille jotakin vai ei. En ole myöskään ymmärtänyt tekstiileillä sisustamisen mahdollisuuksia kovinkaan aikaisin, mutta ne oivallettuani alkoi kotiin eksyä kivoja pikkujuttuja, joilla kodin ilmettä sai jo muutettua todella paljon. Tärkeintä pienen kodin sisustamisessa mielestäni on, ettei sinne kasaa turhaa tavaraa tilaa viemään. Kun kaikki tavarat on tarpeellisia, pysyy kotikin hallitun ja siistin näköisenä. Kirjoittelinkin KonMari-kokemuksestani, jota suosittelen kyllä jokaiselle - erityisesti pienessä kodissa asuville - tsekattavaksi ja kokeiltavaksi.

Tulevan kodin kohdalla tulemme miettimään hieman tarkemmin värimaailmoja ja kalusteita, joita tarvitsemme ja haluamme kotiimme löytää. Kotiin saattaa siis eksyä niitä juttuja, joista olen aina sanonut "sitten kun meillä on oma koti, niin haluaisin tällaisen"! ;) Kaikkea ei voi saada kerralla ja pikku hiljaa tulevakin kotimme rakentuu vuosien saatossa meidän näköiseksemme, mutta mikäs sen ihanampaa kuin suunnitella ja visioda tulevaa sisustusta!

Millaiset jutut sinulle on tärkeitä kotisi sisustuksessa? Millaisia kompromisseja olet joutunut tekemään sisustuksessa, jos esimerkiksi neliöt ovat tulleet vastaan?

10 kommenttia :

  1. Teidän koti näyttää oikein kivalta ja sievältä! :) Sauna on kyllä must-juttu. Itse käyn saunassa n. 2-3 kertaa viikossa, mutta mies ja poika käy lähes joka ilta! :) Itse tykkään sisustuksessa kontrasteista eli tumman ja vaalean yhdistelystä. Meillä on olkkarissa valkoiset seinät ja tumma lipasto sekä kirjahylly. Harmaa sohva ja mustavalkoinen lipasto. Sitten vielä tumma työpöytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Teidän sisustuksen värit kuulostaa ihanilta; kontrastit on kivoja ja tuo elävyyttä sisustukseen :)

      Poista
  2. Ihana pieni kompakti koti. <3 Meilläkin saunotaan talvisin lähes joka ilta. Ilman saunaa olisi vaikeaa olla, kun siihen on tottunut. Ihanaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa uutta vuotta sinullekin! Ja sauna on kyllä todellakin must-juttu, kun on tottunut siihen - ei osaa enää luopua, vaikka yrittäisi :D

      Poista
  3. Kaunis koti teillä, odottelen jo innolla miltä tuleva kotinne näyttää; toivottavasti senkin joskus täällä esittelet. :)
    (Itseltänihän jäänyt kodin esittelyt myös kokonaan, mutta jospa sen vielä joku kaunis päivä saisi tehtyä xD)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja eiköhän sieltä uudestakin kodista ole sitten esittelyä luvassa :) Ja hah, vielähän sinä ehdit esittelemään :D

      Poista
  4. Miun mielestä ootte saaneet kodistanne oikein toimivan ja kivan näköisen! :) Muistan kyllä, kun asuimme vielä A:n kanssa pienessä yksiössä, niin kyllä se tilanpuute tuli siellä aika usein vastaan, ja inhotti kun esim. sänky möllötti keskellä olohuonetta :D En malta odottaa että pääsette muuttamaan, ja minkälaisia sisustusratkaisuja pääsette uuteen kotiin tekemään <3 Onneksi nähdään vielä ennen sitä! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuuli! <3 Ja juu, tuo sänkyasia häiritsi yksiössä asuessamme vähän minuakin, vaikka meillä oli sentään alkovi :D Ja voi kuule, kohta kuulet miun kaikki sisustusideat, kun tulet kylään <3

      Poista
  5. Olettepa onnistuneet hyvin kodin sisustuksessa, näyttää kotoisalta ja selkeältä :). Meillä tuntuu olevan aina vaan kaaoottista vaikka mitä yritän :D. KonMari on alkanut kiinnostamaan ja olenkin napannut sieltä jo muutamia vinkkejä käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Ja kuule, mie otin hyvällä hetkellä kuvat, nyt meillä on vähän rennomman näköistä :DD

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)