SOCIAL MEDIA

maanantai 2. lokakuuta 2017

Dietillä on tylsää, koska ei saa syödä mitään


Läheiset kärsivät, kun yksi on dietillä, sillä eihän sen aikana voi järjestää illanistujaisia, käydä kaupungilla tai kahvitella sadepäivänä. Dietillä vain käydään salilla eikä syödä oikeastaan mitään - tylsää. Eikä diettailussa edes ole mitään järkeä, koska elämästä pitää nauttia eikä nipottaa jokaisesta suupalasta.

Mitä järkeä sitten on diettailla? Ensinnäkin tykkään nimittää "diettiäni" ennemmin valmennukseksi, sillä se herättää ihmisissä vähemmän negatiivisia tunteita. Se on valmennus, jossa minulle on annettu treeni- ja ruokaohjelmat, joiden mukaan saavutan tavoitteeni. Ruokaohjelma aiheuttaakin eniten kysymyksiä, vinoilua ja naurahtelua, sillä sen olemassa olon monet huomaavat - harva huomaa, miten treenini ovat salilla muuttuneet.


Syön tavallista ja monipuolista ruokaa ohjeen antamien määrien mukaan. Osassa ruuan vaa'an kautta käyttäminen herättää hilpeyttä, sillä onko se nyt niin grammalleen tarkkaa? Yllätyin dietin alussa, miten paljon silmämääräinen arvio voikaan heittää todellisesta ja kuinka raakapaino on erilainen kuin valmiin ruuan paino. Kuitenkin selkeät ohjeet auttavat siinä, että syön oikean määrän oikeita ruoka-aineita ja voin luottaa siihen, että kehitystä syntyy ajan kanssa. Ennen Bikini Challengen alkua olin aika nuutunut ja tuntui, ettei töiden jälkeen jaksanut tehdä oikein muuta kuin ottaa rennosti. Tuli syötyä mitä sattuu ja milloin sattuu eikä liikkuminenkaan napannut, kun energiat olivat vähissä. Nyt koko valmennuksen ajan minulla on ollut energinen ja hyvinvoiva olo, töiden jälkeen jaksaa lähteä vielä treenaamaan eikä nälkä vaivaa missään kohtaa päivää. Olen niin onnellinen tästä fiiliksestä!

Ruokavalion noudattaminen ei myöskään tarkoita sitä, ettenkö voisi viettää aikaa yhdessä rakkaideni kanssa. Totta kai ruokaileminen kuuluu usein rentoihin illanviettoihin, mutta toistaiseksi en ole kokenut tarvetta lipsua omasta ruokavaliostani. Olen nytkin perheeni luona kylässä monta päivää ja kahvittelin myös muiden sukulaisteni kanssa, enkä syönyt mitään ylimääräistä. On ihanaa saada tukea läheisiltä ja nähdä, miten he haluavat tsempata! Silti söin perjantai-iltana pizzaa, kun toisillakin oli lämpöisiä leipiä. Sunnuntaina kävimme shoppailemassa Ideaparkissa ja ruokailimme kaikki yhdessä aivan ruokavalion mukaisesti. Kyse on siis lähinnä siitä, mitä pizzansa päälle valitsee ja minne menee ruokailemaan. Myös ajatus siitä, etteivät kaikki voisi syödä "diettiruokaa" on väärä, sillä savustettu lohi, perunat ja salaatti maistui kyllä ihan koko perheelle samanlaisena.








Etenkin moni perheellinen ajattelee, ettei voi lähteä mihinkään valmennukseen, sillä ei jaksa kokata itselleen eri ruokia kuin perheelleen. Tietenkään muiden perheenjäsenten ei tarvitse luopua omista herkuistaan ja he voivat syödä nakkikastiketta tai kermakastiketta lihapullien kanssa toisinaan, mutta pääosin juuri esimerkiksi Bikini Challengen ruokavaliota on helppo noudattaa kyllä kenen tahansa. Ruokavaliossa ei ole mitään kummallista, siitä on vain jätetty ylimääräiset pois. Voihan vaikka paistaa kilon jauhelihaa, ottaa siitä oman osuutensa erilleen ja heittää muille vähän vehnäjauhoja sekaan ja tehdä näin muiden ruuan kastikkeen muotoon - helppoa!

Plussaa FitFarmin valmennuksissa on ehdottomasti myös se, että ne eivät todellakaan ole mitään nälkäkuureja. Ruokaa saa syödä kyllä paljon, sillä puhdas ruoka ei pääse lihottamaan. Dietti sana usein aiheuttaa ihmisissä sen, että kuvitellaan diettaajan syövän vain rahkaa ja kanaa, vaikka valikoima on oikeasti todella laaja ja monipuolinen. Itse kuitenkin tykkään tehdä isomman satsin ruokaa kerralla niin ei tarvitse joka päivä kokata ja ruokakippo on vain helppo ottaa kaapista, kun ruoka-aika koittaa. Lisäksi on hyvä, ettei ole nälkää (kuten oletan joillain pussikeittodieteillä olevan), sillä silloin ei tule sorruttua hetkellisiin mielitekoihin ja tyhjennettyä karkkipussia vain koska maha kurni.

Paita Vero Moda / Kauluspaita JC / Housut Vero Moda / Kengät Dinsko / Takki Lindex

Valmennuksen aikana olen myös huomannut, miten iso rooli ruualla on kavereiden tapaamisessa. Tuntuu, että ei voida lähteä vain kahville tai teelle, vaan kyytipojaksi täytyisi aina saada joku herkku - jonka maku kuitenkin unohtuu nautiskella, kun hölpöttää niin innoissaan kuulumisiaan toiselle. Tiedän toki itsekin, miltä tuntuu, kun on kahvittelemassa ja omalla lautasella komeilee herkullinen kakkupala ja toisella on pelkkä juoma. Tulee äkkiä olo, että miksi olen tällainen sokerihiiri, enkö olisi voinut jättää kakkua vitriiniin. Kuitenkin välillä on ihan ok herkutella, eikä siitä kannata kantaa huolta, jos toiselle ei juuri sillä kerralla maistu.


Ja herkuttelinhan minäkin ihanan ystäväni läksiäisiltana! Kyseessä oli vapaa-ateria, jonka saimme viime viikolla syödä. Nautiskelimme juustotikkuja, kerroshampurilaiset sekä irtokarkkeja hyvällä omallatunnolla ja sitten palasimme takaisin ruotuun. Kuvittelin etukäteen, että karkit maistuisivat paljon paremmilta ja koukuttavammilta, mutta ihan samoiltahan ne maistuivat kuin ennenkin. Pelkäsin myös, että herkutteluhetki saa aikaan sen, että haluan seuraavana päivänäkin jotain hyvää, mutta miten kävikään; ei tehnyt mieli mitään ruokavalion ulkopuolelta. Itsekuri on selkeästi kehittynyt tänä aikana.

Nyt olen siis valmennuksen puolessa välissä ja edelleen into ja motivaatio ovat korkealla, huippua! Millaisia ennakkoluuloja olette kohdanneet ruokavalioihinne liittyen? Millaisia ajatuksia sinussa herättää, jos joku kertoo noudattavansa tarkkaa ruokavaliota ja kieltäytyy kakkupalasta?

10 kommenttia :

  1. :D Mulle tulee viimeiseen kysymykseesi ensin mieleen, että "Jääpähän mulle enemmän, kun ei sulle maistu!"
    Ei vaan; sitähän sanotaan, että kaikkien pitäisi syödä 4-5 ateriaa päivässä säännöllisin välein. Silloin ei nälkä iske, joten herkkuihin turvautuminenkaan ei ole vaarana. Kroppa saa ravintoa toimiakseen, eikä ala syödä itseään, niinkuin nälkäkuuridieeteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niimpä, ois hyvä ajatella saavansa ite enemmän, kun yks ei syö :D niin miekin herkkuhimoissani aattelen ;)

      Poista
  2. Upea sinä! Sain tästä postauksesta itselleni paljon :)

    https://janitakristina.blogspot.com/

    VastaaPoista
  3. siis tuo eka kuva, aivan MIELETTÖMÄN UPEA!!! <3 siis ehdotonta bannerimatskua ja kaikkea mahdollista matskua, upein kuva mitä susta oon nähnyt! <3 ja toki muutkin ovat aina upeita ;)

    tosi hyvä postaus, ja avasi diettaajan ajatuksia oikein kunnolla :) kukaan mulle todella läheinen ei oo aiemmin dietannut, joten paljon uutta tuli tässä postauksessa. oot selvästi miettinyt näitä juttuja paljon :) ja Emmaseni, oon susta hurjan ylpeä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Jenni <3 ja hyvä, jos tää hieman avaa diettaajan sielunmaisemaa, koska se on tosiaan monille hämäränpeitossa :D

      Poista
  4. Nämä kuvat on kyllä ihan älyttömän kauniita, ihana sie <3 Monesti kuvitellaan, että dietillä kielletään kaikki hyvä ja kituutetaan menemään nälkäisenä, mutta niinkuin hyvin annoit tässä tekstissäkin ymmärtää, niin ei todellakaan ole :) Itsekin olen pyrkinyt syömään enemmän puhdasta ruokaa, ja huomannut että sen avulla kyllä jaksaakin paremmin. Herkkujakin saa toki silloin tällöin syödä, kunhan muistaa sen kohtuuden ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen <3 Ja kyllä, puhtaalla ruualla pötkii pitkälle ja kun balanssi säilyy, voi hyvillä mielin herkutellakin :) Itekin aion kohtuudella napsia sitten, kun on balancejakso, jos tekee mieli :)

      Poista
  5. Tuo sana valmentautuminen on hyvä, sillä en näe mitään syytä miksi normaali ihminen on "dietillä". Diettihän tarkoittaa ainakin itselläni erikoisruokavaliota jonkun tavoitteen saavuttamiseen. Mutta koska suurin osa ajattelee sen riippuvan laihduttamiseen (mihin se voi liittyäkin) en käyttäminen on normaalisti hölmöä. Dietin jälkeenhän palataan normaaliin ruokavalioon ja diettaaminen oli turhaa, koska elimistö muuttuu jälleen ruokavalionsa mukaiseksi. Toki tietyissä kilpailutapahtumissa tämä onkin tavoite.

    Normaalin laihduttajan pitäisikin keskitttyä nimenomaan muuttamaan päovottäinen ruokavalio itselleen sopivaksi. Jokainen sitten määritelköön itse ja viisaampien valmennuksessa mitä se kenellekin on. Mutta jos muutos ei vaikuta jatkuviin ruokailutottumuksiin on se turhaa. Valmentautuminen onkin terminä mielestäni loistava! Ja kun normaali ruokavalio ja ruokailurytmi on kunnossa, suhteutettuna omaan elämäntapaan ja liikuntaan, ei tarvi murehtia enään yksittäisistä herkutteluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa muuta kuin piste! Tosi hyvin kiteytit miun ajatuksia ja toit puolia esiin :) Ja kyllä, kunhan sitä ruokavaliota pystyy noudattamaan myöhemminkin, on se jatkuvaa, jolloin herkuistakaan eiei tarvitse nipottaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)