SOCIAL MEDIA

maanantai 2. heinäkuuta 2018

3+1 herkullista aamupalaa arkeen

Aamupala, tuo kiistelty ateria, jota ilman osa ei voi elää ja jonka osa surutta jättää syömättä. Itse kuulun ehdottomasti tuohon ensimmäiseen kategoriaan, sillä aamupala on yksi miun päivän isoimmista aterioista (jep, se ei enää ole se vaivoin ängetty paahtoleipä, joka ei meinannut kouluikäisenä mennä aamuisin alas sitten millään). Miksi sitten aamupala on niin tärkeä ja mitä muuta aamupalalla voi syödä kuin sitä iänikuista pikakaurapuuroa?

Monesti kuulee sanottavan, että aamuisin on mahdotonta syödä, sillä ei ole nälkä ja mikään ei maistu. Täytyy myöntää, että joskus itsekin viideltä herätessäni en ajattele, että "ihanaa, menenpä laittamaan puuron mikroon", vaan pohdin, mitä nopeaa, täyttävää ja kevyttä voisin syödä aamuhorroksessani. Sen sijaan vapaina viikonloppuaamuina on ihana panostaa vähän enemmän aamupalaan ja paistella esimerkiksi kauravohveleita.

IMG_8018

Pyrin siihen, että jokaisella aamupalallani on sekä proteiinia, hiilihydraatteja että hyviä rasvoja. Kun nämä kolme yhdistää, syntyy täyttävä aamupala, jolla jaksaa pitkälle päivään. Esimerkiksi ruokalusikallinen rypsiöljyä sekoitettuna kaurapuuroon, jonka päällä on reilu desi raejuustoa, pitää nälän poissa monta tuntia. Sen sijaan, jos lappaisin pelkän puuron mahaani, olisin nälkäkiukun partaalla jo tunnin päästä, sillä pelkkä hiilihydraatti ei pidä nälkää poissa. Kun olin dietillä, jätin aamupalalta hiilihydraatit pois ja söin esimerkiksi parin munan munakkaan leikkelleellä ja kasviksilla. Tällöin aterialla oli siis vain rasvaa ja proteiinia, mutta silläkin nälkä pysyi poissa, sillä proteiini täyttää erilailla kuin hiilihydraatit. Sittemmin tykästyin kuitenkin siihen puuroon tai leipään aamupalalla ja olen jättänyt hiilarittomat aamupalat pois.

Miksi aamupalan syöminen kannattaa? Etenkin laihduttajilla aamupalan syöminen estää suurien annosten ahmimista lounaalla ja mässäilyä myöhemmin päivällä. Jos energiavaje alkaa jo heti aamusta, on päivän aikana paljon hankalampi pysyä ruodussa. Aamupala auttaa jokaista jaksamaan päivän askareissa ja verensokerikin pysyy tasaisena, kun syö säännöllisesti. Aamupalan syömisen opettelunhan voi aloittaa pienistä aterioista - kyllä se nälkä siitä kasvaa aamujen myötä! Laitan mukaan muutaman suosikkiaamupalani, joista "pika-aamupala" on helppo, nopea ja täyttävä sellaiselle, joka ei yleensä tykkää syödä aamuisin.

#1 Kaurapuuro lisukkeilla
Veteen tehty pikakaurapuuro on helppo ja nopea aamupala. Aiemmin en voinut kuvitellakaan laittavani puuron päälle raejuustoa, mutta niin vain mieli muuttui, kun sitä ensimmäisen kerran kokeilin. Raejuuston kaveriksi voi lisätä vielä marjoja ja rasvanlähteen esimerkiksi rypsiöljystä. Itse tykkään syödä marjat eri kiposta, sillä puuro tuppaa jäähtymään, jos sinne laittaa kylmiä marjoja ja kylmää raejuustoa. Marjojen sijaan jokin hedelmä on hyvä lisä aamiaiselle - marjat ovat etenkin talviaikaan aika kalliita ja ihan jo säästösyistäkin vaihdan marjat toisinaan hedelmiin.

IMG_8016-2

#2 Kauravohvelit
Ostettiin vohvelirauta puolisen vuotta sitten ja kun keksin jauhaa kaurahiutaleet kaurajauhoksi, sai alkunsa ihanien kauravohvelien valmistus. Väitän, että kauravohvelit ovat vähintäänkin yhtä hyviä kuin oikeat vehnästäkin valmistetut! Ohje kuulostaa seuraavanlaiselta:

1,5 dl kaurahiutaleita blenderissä jauhoksi
1 dl kevytmaitoa
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan vohveliraudalla. Yhdestä annoksesta tulee noin kaksi vohvelia. Vohveleiden väliin ja päälle laitetaan marjoja - talvisin pakkasesta sulatetut marjat leviävät ihanasti hillon tavoin vohveleiden päälle! Vohveleiden lisäksi tarvitaan vielä proteiinia, joten lisukkeena voi syödä esimerkiksi Pika-aamupala -kohdassa mainittua proteiinipirtelöä tai sekoittaa esimerkiksi marjat rahkaan ja laittaa seoksen vohveleiden päälle.

#3 Pika-aamupala
Pika-aamupalaa varten tarvitset aivan tavallisia tortillalättyjä, margariinia sekä Valio Profeel sokeroimattoman proteiinipirtelön (appelsiini-suklaa on ihana!). Tortillalätty toimii leipänä, joka voidellaan margariinilla ja proteiinipirtelö toimii juomana. Helppoa, täyttävää ja ennen kaikkea nopeaa ruokaa, jonka voi syödä silloinkin, kun aamupalaa ei oikein tee mieli. Ja uskokaa tai älkää, tämä täyttää ihan samalla tavalla kuin kaurapuuro lisukkeillakin, sillä saatavan energian määrä on aika sama!

IMG_8544-2

#4 Hiilariton klassikko
Mikäs sen perinteisempää kuin kananmunat pannulle munakkaaksi, päälle leikkelettä, tomaattia, paprikaa ja rucolaa. Nälkä lähtee ja hiilareita karttavallekin tulee maha täyteen. Tuhdimpiin aamupaloihin tottuneena nappaisin munakkaan kylkeen vielä lisää vihanneksia, jos nälkä uhkaisi jäädä.

Näillä neljällä aamupalalla pääasiassa pyöritän itse arkeani, sillä olen huomannut, että niillä olo pysyy kylläisenä ja energisenä useamman tunnin. Vaihtelen aamupalaa sen mukaan, kauanko sillä on tarkoitus jaksaa ennen seuraavaa ruokaa, millainen nälkätilanne on aamupalaa aloittaessa ja kauanko ylipäätään on aikaa käytettävissä aamupalan syömiseen - aamuvuoropäivinä en taatusti heräisi puoli viideltä paistamaan vohveleita, vaan sillon mennään kyllä pika-aamupalalla!

Millaisia luomuksia teidän aamupalalautasiltanne löytyy vai kuulutteko siihen porukkaan, joka ei aamuisin mielellään syö mitään?

Postaus toteutettu yhteistyössä www.terveellinenelama.fi kanssa.

16 kommenttia :

  1. Vaakaihminen ei tunnetusti pidä muutoksista, joten työaamuina aamupala on aina sama: muroja ja banaani. Vapaapäivinä jogurtti, banaani ja kahvia.

    Banaanit pitää myös hyvin nälkää loitolla ja olenkin usein oppilaille mainostanut banaaneja, kun vetoavat aamusyömättömyydessä kiireeseen. Banaani on nopea; kuori ja syö, aikaa menee vajaa minuutti.

    Kaverit oli aikanaan "pikkuisen" kateellisia mulle ja mun veljelle, kun kouluaamuina isä teki meille aina lettuja aamupalaksi! Parasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Banaani on kyllä ehdottomasti tosi helppo ja nopea osa aamupalaa! Ja sen saa varmasti syötyä, vaikkei olisikaan mikään aamupalaihminen! :)

      Voi että, kuulostaa ihanalta nuo letut aamupalana, maistuis kyllä täälläkin :D

      Poista
  2. Mulla ois jälleen kerran aamupalan kanssa tsempattavaa vaikka on se jo parantunut siitä mitä pahimmillaan on ollut.. :D

    VastaaPoista
  3. Meillä banaaniletut on pop poikien mielestä. Resepti meidän lettusiin saat halutessasi tuolta linkistä :)
    https://villananna.blogspot.com/2018/04/hidas-sunnuntai.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin tein joskus aikanaan noita banaanilättyjä! Ne on kyllä hyvä keksintö, kun niissä on vähemmän hiilaria kuin esimerkiksi noissa kauravohveleissa :)

      Poista
  4. Toi vohveli vinkki on loistava! Miten ei ole tullut mieleenkään. Olen muuten samaa mieltä, että aamiaista ei missään nimessä sovi jättää pois. Pidän sitä ehdottomasti päivän tärkeimpänä ateriana. Itse jos en saa aamiaista, on koko päivä pilalla. Kiukuttelen ja mökötän. Iltapäivästä sitten iskee päänsärky. Joten ihan ehdottomasti kunnon aamiainen pitää olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on kyllä nälkäkiukku ja päänsärky taattu, jos ruokaa saa liian vähän! Siitä puheenollen, maha murisee nytkin siihen tahtiin, että täytyy alkaa etsiä sapuskaa :D Ja kannattaa ehdottomasti kokeilla noita vohveleita, helppoa ja hyvää :)

      Poista
  5. Kivoja ideoita! :) Tuo proteiinipirtelö on herkullista! Sillon, kun mulla on aamuvuoro tulee syötyä vaan nopeasti leipä ja jugurtti, mutta kun menen iltavuoroon tai on vapaa, niin panostan ihan eri tavalla aamupalaan. Aamupala on munkin mielestä tärkeä, en jätä sitä koskaan syömättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on huippua huomata, että ihmiset arvostaa aamupalaa täällä! :) Ehkä sitä näin aikuisena huomaa, miten tärkeä osa se onkaan ruokarytmiä!

      Poista
  6. Nam, nuo kauravohvelit kuulostaa hyviltä! <3 Munakkaita en ole itse valmistanut pitkään aikaan, mutta ne voisi ehdottomasti ottaa taas osaksi aamupalojani :) Tällaiset vinkkipostaukset on aina kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla noita vohveleita ja kaurajauhoja saa valmiina muuten kaupastakin, ettei oo pakko edes blenderöidä :)

      Poista
  7. Itse tarvitsen aamupalan, jotta päivä lähtee käyntiin. Minulle aamupala on todellakin päivän tärkein ateria! Tuo vohveliresepti menee heti testiin, sillä ollaan menossa itse asiassa tänään ostamaan vohvelirautaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei huippua, että tuli näin hyvään saumaan linkattua tuo ohje! Toivottavasti tulee hyvät vohelit :)

      Poista
  8. Vohvelireseptille peukku! Täytyy testata.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)