SOCIAL MEDIA

maanantai 21. joulukuuta 2015

Riisipuuro höyrykattilassa - maailman helpoin puuro

Riisipuuron keittäminen höyrykattilassa on yksi maailman parhaita keksintöjä! Kun teen ruokaa, saatan erehtyä puuhastelemaan samalla myös kaikkea muuta ja tällainen käytös ei tietenkään sovi, kun liedellä muhii maitopohjainen puuro. Puuro ei turhia varoittele vaan mennä kärähtää pohjaan heti, kun ote puukauhasta heltiää ja huomio kiinnittyy toisaalle.

Kuulin noin vuosi sitten, että höyrykattilalla voi keittää niin riisipuuroa kuin muitakin maitopohjaisia puuroja. Joulun alla olen testannut höyrykattilaa puurokattilana useampaankin otteeseen ja täytyy todeta, että tästä ei enää ruuanlaitto helpommaksi mene. Suurin plussa lienee siinä, että nyt tätä työlästäkin iltapalaa jaksaa tehdä useamman kerran kuukaudessa - ilman pelkoa siitä, että ruoka palaa pohjaan.

porkkana laatikko joulu porkkanalaatikko oranssi korppujauho
Eilen keittiössämme valmistui porkkanalaatikot joulupöytää varten, mutta johtuen flunssastani, jouduin tyytymään aikalailla ohjeenlukijan rooliin. Muutamat kuvat ehdin kuitenkin välissä napata havainnollistamaan jouluherkkujen kokkausta.


Riisipuuron keittoon tarvitset höyrykattilan lisäksi;
1,5 dl puuroriisiä
8 dl maitoa
noin desin vettä ja
1 tl suolaa

puuroriisi maito suola riisipuuro
Laske höyrykattilan alimmaiseen osaan reilusti vettä (kattilan koosta riippuen 1-2 litraa) ja aseta keittokattila alimmaisen kattilan päälle. Mittaa keittokattilaan riisit ja kaada niiden päälle vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät.

puulasta riisipuuro









Kun vesi alkaa kiehua ja riisien päälle kaadettu vesi on imeytynyt riiseihin, lisää keittokattilaan maito. Sekoita puukauhalla pohjaa myöten alussa noin viiden minuutin välein ja jätä tekeytymään kannen alle noin tunniksi. Voit käydä muutaman kerran sekoittamassa, ettei puuroon synny paakkuja.

höyrykattila
Huolehdi puuron tekeytymisen aikana siitä, että höyrykattilan alimmassa osassa on riittävästi vettä, sillä sitä haihtuu yllättävän paljon tunnin aikana. Kun puuro alkaa näyttää valmiilta, lisää joukkoon suola ja siirrä puuro vetäytymään 5-10 minuutiksi.

Porkkanalaatikko syntyikin sitten kätevästi lisäämällä kaupasta valmiina ostettu kilon porkkanasose puuron joukkoon. Kaveriksi laitettiin 1/4 tl muskottipähkinää, 1/4 tl valkopippuria, 1 tl suolaa ja 1/2dl tummaa siirappia. Sitten vain pinnalle vähän korppujauhoja, porkkanamössö alumiinivuokiin ja 200 asteiseen uuniin 50-60 minuutiksi.

porkkanalaatikko riisipuuro



Vallila

Nyt meillä on pakastimessa kokonaiset viisi puolen litran astiallista porkkanalaatikkoa, joten taidetaan syödä niitä vielä juhannuksenakin, mutta eipähän lopu ruoka kesken!

Oletteko kokeilleet keittää puuroa höyrykattilassa ja miten se on onnistunut? Onko teillä joitain muita hyviä ruuanlaittoon liittyviä vinkkejä, joilla onnistuu aina takuuvarmasti? :)

14 kommenttia :

  1. Kiitos neuvosta. Pitää kokeilla! (:

    VastaaPoista
  2. Voi kun olisi höyrykattila... Minä olen juuri se, joka alkaa ruokaa tehdessä puuhastella kaikkea muuta ja siitä seuraa taas kaikkea muuta kuin syötävää tavaraa... Siksi mulla ei kai olekaan lupaa tehdä meillä ruokaa... :P
    En mä ollut tajunnut, että toi porkkanalaatikonkin teko on noin simppeliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höyrykattila on kyllä kannattava sijoitus! Haha, miullekin aina muistutellaan, että "hei, muistatkos, mitä siun piti tehdä", kun häärään ympäri kotia tekemässä jotain ihan muuta kuin ruokaa :D

      Ja toi valmis porkkanasose on kyllä tosi kätevä keksintö! Ei tarvii kuoria kiloa porkkanoita sormet haavoilla, kunhan puristaa vaan soseen pussista ulos - ja maussa ei kyllä huomaa mitään eroa :)

      Poista
  3. oi nammm miten hyvältä näyttää! ♥ porkkanalaatikko on niin hyvää, ja ihastuin kovasti myös äitin tekemään bataattilaatikkoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie en oo koskaan maistanu bataattilaatikkoa - enkä muuten bataattiakaan :D Miusta se kuulostaa jotenkin oudolta perunan ja porkkanan sekotukselta, mutta mie oonkin aina ollu kauheen ennakkoluulonen :D

      Poista
  4. Mä oon haaveillu jouluruuasta jo varmaan viikon... tää nyt ei auttanu, kuola vaa valuu kahta kauheemmin :'D onneks ei enää kauaa tartte ootella! Ja pirun hyviä vinkkejä, ottaisin käyttöön hetimiten, jos olisin vastuussa keittiöstä meillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siun kommentin perusteella ainakin laatikoiden ulkonäkö on siia kohdallaan! :D Ihan kohta saat jouluruokaa, kolme yötä enää! :)

      No, joskus jos oot vastuussa keittiöstä, voit kaivaa miun vinkit esiin! ;)

      Poista
  5. "Herkkua on siinä monenlaista"....nams! Hyvä se on antaa miehenkin huseerata keittiössä ja nythän siihen oli oiva tilaisuus kun sinä niiskuttelit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on hyvää! Oishan tota vajaata laatikkoo voinut vähän tietysti koemaistella.. :D

      Ja joo, Mikko on kyllä hoitanut kokkailut mallikkaasti, ei oo neitosen tarvinnut tehä mitään!

      Poista
  6. Kiitos hyvästä vinkistä, täytyy pitää mielessä!

    http://vilhelmiinalyydiaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. Oon ihan samaa mieltä ja samaa mieltä on myös mun äiti, sillä meillä aina tehdään riisipuurot höyrykattilassa. Tässä talossa kiirettä ja häärättävää riittää niin näin ei ainakaan puurot pala pohjaan! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höyrykattila on kyllä juurikin tuosta syystä niiiiiin kätevä! :)

      Ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)