Minun oli pakko poistaa itseni useammasta "hyvinvointi"
Facebook-ryhmästä, sillä ne aiheuttivat rasittavuudellaan,
ehdottomuudellaan ja ei-perustu-mihinkään -olemuksellaan minulle pään
pudisteluhetkiä päivittäin. Usean ryhmän tarkoituksena oli tukea ja
tsempata terveellisiin elämäntapoihin etenkin ruuan saralla, kannustaa
laihdutus- ja kiinteytysprojekteissa eteen päin ja tarjota hyviä
vinkkejä matkalle. Ei ehkä mennyt ihan juuri niin.
Ihmiset olivat minun tavoin alottaneet erilaisia dieettejä
omatoimisesti tai ohjattuna vuoden alussa - suurin osa oli
omatoimidieettaajia. En pidä huonona asiana, että lähtee omatoimisesti
siivoamaan ruokavaliotaan ja liikkumaan enemmän, mutta minäkään en lähde
suunnittelemaan lentokoneita, kun en ole aiheeseen perehtynyt yhtä
lehtiartikkelia enempää. Siksi nämä ryhmät varmaan on perustettukin;
jotta voisi kysyä neuvoja ilman kalliita ravintoneuvojia, mutta idea ei
ehkä toimi, ellei ole lähtenyt hommaan avoimin mielin mukaan. Eilen luin
Piia Pajusen postaukseen Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte ja
ymmärsin, etten voi olla enempää samaa mieltä. Samaan aikaan kypsyin
näihin hyvinvointiryhmiin ja klikkasin itseni lähes kaikista pois.

Terveellisten ruokavinkkien jakaminen on toinen suosikkini ryhmissä.
Jokaisella on oma käsitys siitä, mikä on tervellistä; toiselle se
tarkoittaa kevyt makkaraa ja perunamuusia, toiselle kanapihvejä ja
kasviksia. Kiintoisaa ei ehkä ole niinkään se, mitä ihmiset syövät, vaan
miten he terveellisyyden perustelevat. Toisten perustelut perustuvat
tutkimustuloksiin, omiin kokemuksiin ja ruokavalio-oppaisiin, toisten näin olen kuullut-puheisiin, makuasioihin ja uskomuksiin. Mutta ryhmissä pääasia on, että minun tekemä ruoka on kyllä terveellistä, muiden ruuasta voidaan olla montaa mieltä.

Usein ryhmissä takerrutaan myös siihen, että joku on lorauttanut
kanakastikkeeseensa kermaa tai käyttänyt merisuolaa ruususuolan sijasta -
ne ovat kuitenkin niin merkittäviä asioita, että niillä ratkaistaan se,
karisevatko kilot vai eivät. Niin, onko yksittäisestä ruoka-aineesta
ihmiselle haittaa tai hyötyä? Onko kurkku terveellistä? Kurkun painosta
97% on vettä, mutta silti sitä mainostetaan terveellisenä ja tärkeitä
vitamiineja sisältävänä raaka-aineena. Onko punaviini terveellistä?
Siinä sanotaan olevan terveellisiä antioksidantteja, mutta siinä on
kuitenkin alkoholia, joka on ihmiselle haitallista. Mikä siis oikeastaan
on terveellistä ja mikä ei? Minä uskon, että kukaan saa erityisiä
terveysvaikutuksia punaviinilasillisista tai kurkkuviipaleista, mutta
niitä voi varmasti nauttia osana hyvää ja monipuolista ruokavaliota -
yksittäinen ruoka-aine ei varmasti ole vain terveellinen tai vain
epäterveellinen. (Alkoholista nyt tietenkin voi olla montaa mieltä,
enkä itse usko sen terveysvaikutuksiin, mutta en tuomitse, kun en ole
aiheeseen riittävästi perehtynyt eikä omakohtaista kokemusta ole.)

Jos jaksoit tänne asti, niin kerro, oletko törmännyt näihin ihaniin
Facebook-ryhmiin ja millaiset asiat pistää niissä silmään? Millaiset
käsitykset ylipäätään tuntuvat sinusta hassuilta ja millaisia ruokailuun
liittyviä valintoja teet itse päivittäin? :)
Hyvinvointi/Treeniryhmissä en taida pahemmin ollakaan, mutta nuo esimerkit kuulosti niin paljon joiltakin äitiryhmien tappeluilta :D. Tuntuu, että oli aihe mikä tahansa, niin negatiiviset mustavalkoiset ihmiset saa tappelun aikaan aiheesta kuin aiheesta :D :(
VastaaPoista