SOCIAL MEDIA

sunnuntai 26. elokuuta 2018

Sallitut ja kielletyt ruuat

Milloin kanasta ja riisistä tuli sallittua ja perinteisestä makaroonilaatikosta kiellettyä? Koska jauheliha muuttui hyväksi ja kalapuikot pahaksi? Erilaiset ruokavaliot ovat olleet pinnalla jo useamman vuoden, mutta yhteistä monelle ruokavaliolle ovat sallitut ja kielletyt ruuat. Olen itse ollut mukana FitFarmin valmennuksissa ja kokeillut sallitut-kielletyt -yhdistelmää saaden mieluisia tuloksia. Loppuelämää ajatellen kiellettyjen ja sallittujen ruokien määrittely ei kuitenkaan tunnu omalta, mutta pääseekö ajattelutavasta eroon?

Kävin läpi aikanaan yhden FitFarmin Superdietin ja kolme Bikini Challenge -valmennusta, joissa kaikissa oli tarkkaan määritelty se, mitä sai syödä ja mitä ei. Tietenkin sen piti olla tarkkaan määriteltyä, jotta valmennuksista sai irti sen, mitä niiden luvattiin antavan. Bikini Challenge -kuplassani minusta ajatus sallituista ja kielletyistä ruuista tuntui täysin normaalilta ja ymmärrettävältä, sillä eihän tuloksia tulisi, jos söisin jauhelihakastiketta, johon olen lisännyt kolme ruokalusikallista jauhoja kastikkeen sakeuttamiseksi. Vai tulisiko?


Päätimme Mikon kanssa valmennusten jälkeen siirtyä syömään ihan tavallista kotiruokaa. Noh, kesä meni miten meni ja kotiruuan lisäksi tuli kyllä syötyä jäätelö jos toinenkin samoin kuin muita kesäherkkuja. Kun oli aika palata ruotuun, piti taas miettiä uudelleen, miten tästä eteen päin toimisin; tarkka puhdas ruokavalio ilman kastikkeita vai tavallista kotiruokaa? Takaraivoon ehti juurtua valmennusten aikana melko hyvin ajatus kielletyistä ja sallituista ruuista eikä esimerkiksi makaroonilaatikkoon lisättävä Koskenlaskijajuusto kuulunut sallittuihin. Oliko makaroonilaatikkoni nyt siis epäterveellistä, lihottavaa ruokaa?

Mitä me ihmiset tähän saakka olemme syöneet? Siis ennen kuin syömisestä tuli niin vaikeaa. No sitä tavallista kotiruokaa! Päätin lähteä kotiruokalinjalle, sillä miksi minun pitäisi syödä kuin fitnessurheilija, jos en ole fitnessurheilija? Eikö tavallinen treenaaja voi syödä ihan tavallista ruokaa? Ensimmäinen askeleeni oli yrittää luopua siitä ajatuksesta, että kaikki se, mitä ei ole erikseen ruokavalioiden ohjeissa sallittu, ei ole kiellettyä. Kalapuikkoja saa syödä, jauhelihakastikkeeseen voi laittaa jauhoja eikä hernekeiton sisältämä sokeri oikeasti kaada maailmaa. 


Toinen askeleeni oli syödä kouluruokaa. En ole syönyt kouluruokaa oikeastaan omana kouluaikanani lainkaan, sillä nirsona ihmisenä minulle ei maistuneet vetistyneet perunat, keinotekoisen makuiset lihakastikkeet tai hailakat riisit. Työni myötä koen helpommaksi syödä lasten kanssa samaa ruokaa ja olen opetellut syömään myös niitä ei-niin-mieluisia makuja. Ja hyvin on sujunut. Edelleenkin huomaan ajattelevani esimerkiksi kouluruuan kohdalla, miten hiilihydraattipainotteista ruoka on. Sen jälkeen yritän muistuttaa itselleni, että lapset tarvitsevat proteiinia vähemmän kuin aikuiset ja ruoka on kuitenkin pääasiassa suunnattu lapsille, mutta että kyllä sillä aikuinenkin jaksaa - ja sitten eikun pinaattivelliä ääntä kohden. 

Aamupala- ja välipalamallit ovat aika hyvin juurtuneet valmennuksista omaan ruokavalioon ja koen, että ne ovat sellaisia, joita pystyn ja haluan noudattaa jatkossakin. Proteiinipitoinen jugurtti ja juotava proteiinipirtelö kuuluvat aikalailla jokaiseen välipalaani, mutta enää en kammoksu ottaa hedelmää proteiininlähteen kaveriksi; hedelmissä on sokeria, mutta on niitä nyt sata kertaa helpompi kuljettaa laukussa kuin pakastemansikoita. Aamupaloista kerroinkin tarkemmin tässä postauksessa ja aikalailla samalla kaavalla olen mennyt jo vuoden!


Onko se kotiruoka sitten lihottanut? Ei ole ainakaan minua. Kun jätin herkkujen syömisen vähemmälle ja söin tasaisin väliajoin, paino lähti laskuun ihan samalla tavalla kuin silloin, kun ajattelin kastikkeettoman, kermattoman, maidottoman, juustottoman ja ties minkä olevan ainoa tie laihdutukseen. On ollut aika helpottavaa, kun on voinut tehdä lasagnettea tai kalapuikkoja ja maitokastiketta ajattelematta, että tässä on kyllä sitä ja sitä kiellettyä eli epäterveellistä ainesosaa. En usko, että mikään raaka-aine itsessään on epäterveellistä, kyse on varmasti ennemmin määrästä ja siitä, kuinka usein raaka-ainetta käyttää.

Kun kielletty-sallittu -listan on kerran saanut päähänsä, siitä eroon pääseminen ei ole helppoa. Muistan kyllä tarkalleen, paljonko tuotteessa pitäisi olla proteiinia, jotta se olisi optimaalinen proteiininlähde sekä mikä määrä pähkinöitä korvaa tietyn määrän öljyä. Elämä vaan on aika matemaattista ja yksipuolista niin. Toki katson esimerkiksi proteiininlähteiden kohdalla, onko niissä oikeesti proteiinia, koska sillä on merkitystä kylläisyydentunteen kanssa - uusimmassa proteiinijugurttilöydöksessäni on kuitenkin vain 14g proteiinia purkkia kohden, vaikka noin 20 grammaa olisi hyvä määrä. Maha tulee kuitenkin täyteen ja seuraavalla aterialla voi sitten syödä vaikka vähän enemmän lihaa, joten ei kaada maailmaa - ei siis ole kiellettyä.


Yritän tietoisesti olla analysoimatta liikaa ruokien terveellisyyttä ja epäterveellisyyttä, sillä kuten aiemmin totesin, tähänkin saakka ihmiset ovat eläneet tavallisella kotiruualla. Pikku hiljaa ajatukset alkavat kääntyä siihen suuntaan, ettei ole hyviä ja pahoja raaka-aineita, mutta se on vaatinut paljon aikaa. Hyvähän se on tiedostaa, mitä ruoka sisältää ja osata lukea ravintosisältöjä, mutta kielletty-sallittu -komboon en enää halua lähteä. Aiemmin ajattelin, että ammattilaisten laatimat ohjeet ovat niitä ainoita oikeita, mutta nykyään ajattelen jo hieman toisin. Esimerkiksi pelkkä omena välipalana ei toimi minulle, sillä jään nälkäiseksi, mutta jollakulla toisella se voi toimia - ihmiset on erilaisia ja siksi meillä on laaja kirjo erilaisia ruokiakin.

Onko kukaan muu ajautunut sallitut-kielletyt -kierteeseen ja miten olette siitä selvinneet? Onko teillä olemassa tarkka ajatus siitä, mikä on hyvää ravintoa ja mikä ei niinkään?

12 kommenttia :

  1. Mulla tuollainen kieltäminen ei auta - myös niitä herkkuja on joskus saatava. Puhdas kotiruoka mahdollisimman alusta lähtien valmistettuna olisi se kaikista paras vaihtoehto, mutta ei mielestäni ole kiireisessä arjessa synti puolivalmisteisiin tai peräti valmisruokaan joskus "sortua". "Kohtuus kaikessa" kuten sanotaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, ettei se kieltäminen sovi minullekaan - enemmän vaan tekee mieli sitä, mitä ei saisi syödä! Ja ihan totta, kohtuus kaikessa, ei ne valmisruuatkaan ketään pilaa silloin tällöin :) Itselläni on vain valmisruokien ja puolivalmisteiden kanssa se ongelma, etten tykkää niiden mausta :D Puolivalmisteisiin onkin näin aikuisiällä ollut totuttelua, kun kouluruoka on aika usein puolivalmisteista tehtyä, mutta osaapahan sitten arvostaa taas kotiruokaa, kun syö välillä valmista!

      Poista
  2. En laske proteiineja tai hiilihydraatteja. Vastaavanlaista pohdintaa kayn lihansyonnin kanssa. Haluaisin olla kasvissyoja. Valilla tulee sorruttua. Ei niinkaan lihanhimossa, vaan arki/nalka/lapset/harrastukset/aikataulut- yhdistelma saa syomaan tarjolla olevaa ruokaa, vaikka siina olisikin lihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä tämä yhteiskunta ei ole vielä kauhean pitkällä kasvissyönnin maailmassa. Itse en koskaan voisi olla kasvissyöjä, sillä minulla on niin suuria ennakkoluuloja eri kasviksia kohtaan, mutta esimerkiksi kasvisruokapäivä kerran viikossa koulussa on hyvä asia, jotta lapsetkin saavat tuntumaa kasvisruokaan ja ymmärtävät lihatuotannon tuottamat kustannukset :) Mutta kuten minullakin; joskus on vain helpompi ottaa sitä, mitä on tarjolla eikä analysoida liikaa, onko se sitä, mitä sen "pitäisi" olla!

      Poista
  3. Tosi hyvä postaus! :) Mun mielestä on myös outoa, kun hedelmistä puhutaan nykyään jotenkin huonoon sävyyn ja just esim makaroniilaatikko on kiellettyjen listalla? :D

    Mulla on menossa iso elämäntapamuutos. Mutta syön kuitenkin suht rennolla otteella ja herkuttelenkin välillä. Hyvin on paino pudottunut ja mieli kirkastunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noi hedelmät on myös hassu juttu! Hedelmät on maailmansivun olleet hyviä välipaloja ja terveellistä syötävää ja nyt ne on ihan nounou monen mielestä :D Ja ihana kuulla, että paino on pudonnut ja muutenkin muutokset tuntuneet hyviltä, saat olla ylpeä itsestäsi! 😍

      Poista
  4. Totta turiset! Kotiruoka kunniaan! Sillä ei ole kukaan varmaankaan lihonut, vaan juuri epäsäännöllisellä syömisellä ja herkuilla.(jälkimmäisten himo liittyy edelliseen). Koitan itsekin satsata säännölliseen ruokarytmiin ja hieman hillitä houkutuksia, mutta toisaalta olen hedonisti ja sitä mieltä itsekidutus+syömishäiriövuosien jälkeen, että elämästä kuuluu nauttia(terveenä tietysti)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan totta, että elämästä ja ruuasta kuuluu nauttia! Muistan edelleen, miten olen vedellyt kylmää makaroonia ja jauhelihaa purkista, koska se sopi diettiin eikä ollut mikroa - never again :D Nyt kyllä kotiruoka saa olla se miun juttu :)

      Poista
  5. Tämä on varmasti asia, jonka kanssa monet painivat. Hyvin kirjoitettu teksti :). Mulle ei koskaan ole toiminut minkään kieltäminen, silloin tekee vaan enemmän mieli. Kohtuus kaikessa tuntuu olevan mun kohdalla toimivinta, mutta toisaalta en kyllä koskaan ole treenannut mitään tarkoitusta varten. Varmasti lisää "ruokapaineita" jos täytyy päästä tiettyihin tuloksiin tietyssä ajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Kohtuus on hyvä sana ja toimii tässäkin! Ja kyllä se heti lisää paineita, jos esimerkiksi lyhyessä ajassa täytyy päästä jäätävään tikkiin tai muuten haluamaansa kuntoon ja usein silloin ruokailuista katoaa kyllä nautiskelu ja rentous - ymmärrettävästi toki, mutta kumminkin!

      Poista
  6. Hyvä postaus! Monesti sitä alitajuisesti miettii aina onko jokin ruoka kiellettyä vai sallittua, mutta itsekään en jaksaisi millään noudattaa sellaista ruokavaliota, jossa ruuat jaoteltaisiin noin :D Kaikkea voi syödä, kunhan muistaa kohtuuden ja pitää ateriakoot maltillisina (tiedostan kyllä itsekin tämän, mutta miksi se silti on välillä niin pirun vaikeaa?) :D Yleensä sen huomaa jo omassa olossa, jos herkkuja on tullut mätettyä monta päivää putkeen - silloin yleensä morkkis iskee ja haluaa jo oman hyvinvointinsa vuoksi keventää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä, että suomalainen kyllä tietää, miten pitäisi syödä, mutta se syöminen on kumminkin niin hankalaa :D Mutta mie yritän nyt unohtaa tuon sallittu-kielletty -listan ja toistaiseksi on mennyt ihan hyvin! Ja joo, äkkiä huomaa kyllä herkuttelun jäljet, mutta tiiätkö niin myös herkuttelemattomuuden! Oon ollut muutaman päivän kevyemmin ja jo on farkut löystyneet - ihanaa ja motivoivaa! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)